Opakowania stosowane do przechowywania żywności mają olbrzymi wpływ na jej jakość, jak również czas przydatności do spożycia oraz walory smakowe w trakcie konsumpcji. Z tych powodów warto wybierać opakowania dedykowane do konkretnych grup produktów, wykonane z odpowiednio dobranych materiałów. W tym artykule skupiamy się na prezentacji i analizie zastosowania różnych rozwiązań – podpowiadamy jaki wpływ ma materiał wykonania na możliwość zastosowania opakowania oraz jakie rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w przechowywaniu żywności w lodówce i zamrażarce.
Materiał wykonania a przeznaczenie pojemnika
Pojemniki plastikowe są popularne z uwagi na ich niską cenę, łatwą dostępność oraz dużą przydatność w czasie wielokrotnego wykorzystywania. Są też funkcjonalne – mogą być wyposażone w pokrywy, odkręcane lub zaczepiane wieczka, a także dodatkowe elementy odpowiedzialne za wentylację żywności lub jej stabilizację w czasie transportu.
Pojemniki tekturowe i papierowe sprawdzają się w zastosowaniu przemysłowym i handlowym. Najczęściej wybierane są opakowania i skrzynki kartonowe, wykonane z 3- lub 5-wartwowej tektury. Do produktów wymagających bardziej atrakcyjnej ekspozycji wybrać można pudełko kartonowe z okienkiem, pozwalające podkreślić atuty ulokowanych wewnątrz produktów.
Pojemniki szklane są wybierane z uwagi na ich dłuższą spodziewaną żywotność oraz lepsze walory estetyczne. Są wyborem ekologicznym, który pozwala ograniczyć ilość plastiku przetwarzanego w naszej gospodarce. Ponadto pojemniki plastikowe są skuteczne w zatrzymywaniu intensywnych zapachów, co ma duże znaczenie tak w czasie przechowywania posiłków jak i ich spożywania.
Pojemniki metalowe reprezentują jeszcze bardziej wytrzymałą kategorię opakowań. Są ponadto eleganckie i odporne na oddziaływania wysokich temperatur. Wiele wariantów opakowań metalowych jest wyposażona w szczelne zamknięcie, co pozwala na przechowywanie także produktów aromatycznych, wymagających odseparowania od otoczenia – kawy, herbaty, ziół i przypraw.
Pojemniki ceramiczne to również rozwiązanie odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Mogą zostać wykończone w atrakcyjny estetycznie sposób, co czyni je elementem aranżacji przestrzeni kuchennej lub jadalni. Ponadto pojemniki gwarantują niezmienione walory smakowe i zapachowe przechowywanych w ich wnętrzu produktów.
Pojemniki do lodówki i zamrażarki
Wybierając pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności w lodówce lub zamrażarce warto ograniczyć się przede wszystkim do wymienionych wyżej materiałów, a szczególnie tworzyw sztucznych i metalu. Alternatywą jest też grube szkło, jednak nie zawsze będzie ono wyborem trafionym. Pojemnik do warunków obniżonej temperatury musi posiadać szczelne zamknięcie oraz być odporny na deformacje pod wpływem zmiennych warunków termicznych.