Sposób przechowywania owoców ma wpływ na ich jakość, czas przydatności do spożycia i prezencję. Tym samym – może skłonić potencjalnych konsumentów do ich zakupów, przyczyniając się do zwiększenia zysku. W naszym krótkim wprowadzeniu skupiamy się na najczęściej stosowanych opakowaniach na owoce oraz podpowiadamy jakie korzyści mogą wynikać z ich wyboru. Wbrew pozorom, odpowiednio dobrane opakowanie pozwoli zachować świeże owoce na dłużej, tak w sklepie jak i własnym domu.
Prawidłowe przechowywanie owoców – najważniejsze funkcje opakowań
Opakowania na owoce powinny pełnić kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim – dzięki ich zastosowaniu eliminujemy szansę na dotykanie owoców przez osoby trzecie. Ma to duże znaczenie w łańcuchu dostaw, w którym owoce przechodzą przez wiele ogniw. Im mniej osób będzie miało z nimi bezpośrednią styczność, tym lepiej. Opakowania ograniczają m.in. zagrożenie przeniesienia szkodliwych drobnoustrojów, w tym bakterii Escherichia Coli.
Opakowanie chroni także owoce przed szkodliwymi oddziaływaniami zewnętrznymi, w tym przede wszystkim przed zgnieceniem, uderzeniem oraz rozsypaniem. Dzięki temu może przyczynić się do zachowania owoców w dobrej jakości przez dłuższy czas, zabezpieczając je także przed potencjalnym zepsuciem. Nie mniej ważny jest sam fakt, że opakowania pozwalają na sprawny transport, segregację oraz dystrybucję owoców w punktach detalicznych.
Polecane opakowania na owoce
Wśród dostępnych rozwiązań znajdziemy kilka wartych uwagi opakowań, które warto stosować w przechowywaniu owoców. Niektóre mają zastosowanie uniwersalne, inne dedykowane są do konkretnej grupy lub gatunków owoców.
Pierwszym są woreczki bawełniane, pozwalające zachować owoce w stanie świeżym przez długi czas. Ich zaletą jest wyeliminowanie kontaktu żywności z plastikiem oraz większa wytrzymałość niż w przypadku woreczków z tworzyw syntetycznych. Są wielokrotnego użytku oraz nadają się do przechowywania owoców w różnej temperaturze. Świetnie sprawdzają się w użytku prywatnym.
Pojemniki plastikowe są dedykowane do przechowywania owoców drobnych, podatnych na rozsypanie. Dzięki dużej sztywności plastiku, owoce będą zabezpieczone przed zgnieceniem. Zarazem pojemniki plastikowe posiadają otwory pozwalające na swobodną wentylację całego przechowywanego asortymentu.
Kartony i opakowania tekturowe to świetny wybór w przypadku dostawców, hurtowników jak i sprzedawców detalicznych. Są sztywne, ekologiczne oraz pozwalają na atrakcyjne wyeksponowanie wszystkich owoców. Mogą znaleźć się w nich zarówno owoce dużych rozmiarów (jabłka, banany) jak i te niewielkie (poziomki, borówki, truskawki).
Popularnym wyborem są także pojemniki z pulpy papierowej. Zaletą wyboru tego rozwiązania jest ochrona przed nadmiarem wilgoci, która będzie wchłaniania w głąb struktury opakowania. Jak dobrze wiadomo, nadmiar wilgoci przyspiesza rozwój bakterii i pleśni, które stanowią istotne zagrożenie dla jakości przechowywanych owoców.
Na koniec pragniemy podkreślić, że wybór opakowania nie ogranicza się wyłącznie do kwestii czysto praktycznych, ale ma również wpływ na estetykę przechowywanych owoców oraz ich prezencję. Przykładowo, truskawki są chętniej kupowane jeśli przechowujemy je w kartonach tekturowych lub papierowych, niż gdy są zapakowane w plastik.